Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katten Nisse och matte Camilla Sandsten. Foto: Privat / SVT

Misstänkt förgiftning bakom kattdöd – Nisse, 2, dog i mattes famn

Publicerad

Katten Nisse, 2, började vingla och kräkas – och plötsligt skrek han bara rakt ut, för att sedan dö i sin mattes famn. Nisse är bara en av många katter som mystiskt dött i Bräkne-Hoby och byborna misstänker nu att katterna blivit förgiftade.

Det misstänks nu att flera katter i Bräkne-Hoby i Ronneby kommun blivit förgiftade av råttgift, vilket P4 Blekinge var först med att berätta.

Det hela uppdagades när Camilla Sandstens tvåårige katt Nisse dog för fem veckor sedan.

– När jag berättade om det märkliga som hänt i en grupp på sociala medier så förstod jag snabbt att fler varit med om samma sak. Jag har varit i kontakt med ett tiotal personer vars katter dött på samma sätt, berättar Camilla Sandsten.

”Han bara skrek”

Gemensamt för katterna är att de dött på ett oförklarligt sätt – och de har alla haft samma symptom. För katten Nisse började det med kräkningar och att han sov ovanligt mycket. Men det var först när katten började vingla på bakbenen och när han kurade ihop sig på ett konstigt sätt som Camilla Sandsten började känna oro.

– Sedan kröp han in under soffan och bara skrek. Jag har aldrig hört något liknande. Jag tog då upp honom och så bara dog han. Det var fruktansvärt, säger Camilla Sandsten.

Katt ska obduceras

Misstanken finns nu om att Nisse och flera andra katter i Bräkne-Hoby har dött av förgiftning – av rått- och musgift som lagts ut i området. Men för att få en säker förklaring måste någon katt obduceras, vilket görs till en kostnad av 4500 kronor – en summa som nu samlats in via en insamling som Camilla Sandsten och hennes granne startat.

– Så nu ska vi skicka hennes katt på obduktion. Det skulle betyda mycket att få ett svar och då kunna upplysa andra om hur farligt det är att lägga ut råttgift. Samtidigt är ju folk här oroliga för att det är någon som förgiftar våra djur medvetet.

Svaret på obduktionen av katten kan ta upp till sex veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet