Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Tvångsanslöts till kommunalt avlopp på Aspö – tomten svämmade över

Uppdaterad
Publicerad

En översvämmad källare, vattensjuk gräsmatta, förorenat dricksvatten, hästar med vatten upp till knäna och ett drastiskt minskat värde på fastigheten. Det blev resultatet efter att familjen Hoël-Ruukels bostad på Aspö anslöts till kommunens avloppsystem.

Just nu pågår en utbyggnad av VA-systemet på Aspö i Karlskrona skärgård, där cirka 150 fastigheter ansluts till kommunalt avlopp och dricksvatten. Anslutningskostnaden ligger på flera hundratusen kronor per hushåll.

För en familj har tvångsanslutningen orsakat förödande konsekvenser.

Vatten överallt

Efter att kommunens entreprenör sprängt i berggrunden hos Edith Hoël och Tomas Ruukel på södra Aspö, började grundvatten att trycka upp genom marken. Under fyra månaders tid, mellan november 2021 och mars 2022, låg gräsmattan under vatten. Tomten blev vattensjuk, källaren svämmade över och Edith Hoël fick söka veterinärvård för sina hästar som stått med hovarna i djupt vatten.

Även parets dricksvatten, som inte ingick i den kommunala utbyggnaden, förorenades. I stället har de fått bära vattendunkar fram och tillbaka till huset.

– Det är hemskt, hela situationen är gräslig, säger Edith Hoël till SVT Nyheter Blekinge.

Stora konsekvenser

Edith Hoël har fått lägga drömmen om en hästgård på hyllan. Även verksamheten i Tomas Ruukels egen firma har fått pausas eftersom kommunen inte återställt fastigheten, vilket krävs för hans maskinpark.

Utöver uteblivna inkomster har paret fått lägga stora summor på att pumpa bort vatten, betala veterinärkostnader och besiktningar.

Men trots att besiktningen visade att kommunens utbyggnad orsakade vattenskadorna, har kommunen inte åtgärdat problemen. Nu har paret anlitat en advokat.

”Klart att det kan bli fel”

Karlskrona kommuns VA-chef Ola Gren, menar att återkoppling dröjt eftersom kommunens försäkringsbolag har dragit ut på tiden.

– Det är en entreprenad på 40 miljoner kronor det rör sig om, det är klart att det kan bli fel, säger han.

Se parets översvämmade tomt i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.