Grannarna på Klakebäcksvägen utanför Jämjö protesterar mot Karlskrona kommuns beslut. Foto: Henrik Friberg/SVT

Avloppstvång dråpslag för Jämjöfamiljer: ”Vi måste flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Flera villaägare på Klakebäcksvägen utanför Jämjö kan tvingas att lämna sina hem när Karlskrona kommun ska dra fram vatten och avlopp längs landsvägen.  

– Det känns fördjävligt att behöva lämna allt, säger Nina Andersson, som kan tvingas sälja sitt hus efter 40 år. 

Alla grannar är överens: 2019 gav Karlskrona kommun besked att det inte skulle bli kommunalt vatten och avlopp längs Klakebäcksvägen. Familjen Andersson tog i stället sina sparade pengar och renoverade hus och trädgård för närmare 400 000 kronor.  

Nya besked 

Men nu har kommunen ändrat sig: vatten och avlopp ska dras och då Klakebäcksvägen nyligen blev ett så kallat verksamhetsområde är anslutningsavgiften tvingande.  

Vattnet på Klakebäcksvägen

– Vi har inga möjligheter att få ihop pengarna så vi får sälja huset, säger Ronny Andersson. 

Och de är inte ensamma. Flera villaägare längs vägen säger till SVT Nyheter Blekinge att de inte har råd och kommer få lämna sina hus. 

Kommunen: ”Olyckligt”

Enligt VA-chefen Ola Gren i Karlskrona kommer utbyggnaden att ske – men han beklagar samtidigt att kommunen gett dubbla budskap till de boende.  

– Det är olyckligt att det blivit så här, säger Ola Gren, VA-chef.

Se kommunens svar i artikeln nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Mer i ämnet