Villaägare utanför Jämjö kommer tvångsanslutas till det kommunala vattnet, enligt ett beslut i Karlskronas drift- och servicenämnd. Foto: SVT Arkiv

Beslutet: Jämjöbor ska anslutas till kommunalt avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Jämjöborna längs Klakebäcksvägen ska anslutas till kommunalt avlopp. Det står klart efter ett beslut i drift- och servicenämnden under tisdagen.

Tvisten har pågått i flera år mellan villaägarna och Karlskrona kommun.

Anledningen är att kommunen vill tvångsansluta villaägarna i området kring Klakebäcksvägen utanför Jämjö till kommunalt vatten och avlopp. Något man menar krävs enligt lag, när området utvecklats till ett så kallat verksamhetsområde.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Flera villaägare har protesterat mot planerna och menat att de inte har råd med avgiften för anslutningen och därför kommer att tvingas gå från hus och hem.

”Fortsätter arbetet”

Under tisdagen togs frågan upp i drift- och servicenämnden, efter ett nämndinitiativ från Sverigedemokraterna, som velat upphäva det tidigare beslutet, på grund av bristande underlag.

Men nämnden valde alltså att genomföra anslutningen.

– Nu fortsätter arbetet som hade påbörjats, säger Eva Strömqvist (S), andre vice ordförande i drift- och servicenämnden.

Boende kritiska

De boende hade inför sammanträdet protesterat mot tvångsanslutningen i ett öppet brev till politikerna, där de bland annat lyft sin oro för att inte kommer ha råd att betala anslutningsavgiften.

Enligt tisdagens beslut ska de som inte har råd med avgiften få låna pengar av kommunen.

– Har man fått nej av tre banker ska kommunen kunna gå in som en garanti. Ingen ska behöva gå från hus och hem på grund av den anledningen, säger Eva Strömquist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Mer i ämnet