Kommunens utbyggnad av vatten- och avlopp i Klakebäck har fått boende att protestera mot kostnaden.

Villaägare i Jämjö vill stoppa avloppstvång – vädjar i brev

Uppdaterad
Publicerad

Villaägare längs Klakebäcksvägen kräver i ett öppet brev till Karlskronas politiska styre att stoppa tvångsavslutningen till kommunalt vatten och avlopp. Frågan ska avgöras på nytt under tisdagen.

Förslaget är att tvångsansluta trots protesterna – men att de som inte har råd ska erbjudas kommunala lån med avbetalningsplan. 

Flera villaägare längs Klakebäcksvägen i Jämjö protesterar mot kommunens planer på att dra vatten och avlopp längs landsvägen. De menar att de inte har råd med avgiften för anslutningen och att de kommer att tvingas gå från hus och hem.

Frågan har varit en mångårig tvist mellan villaägare och kommunen och ska under tisdagen tas upp ännu en gång av politikerna i drift- och servicenämnden i Karlskrona. Förslaget är att trots protesterna tvångsansluta villaägarna i området till kommunalt vatten och avlopp, med hänvisning till att lagen kräver det. De som inte har råd ska erbjudas kommunalt lån.

Vattnet på Klakebäcksvägen

”Riv upp belsutet”

När processen inleddes styrdes Karlskrona av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Men efter höstens val styrs Karlskrona av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Villaägare i Klakebäck hoppas att det nya styret ska innebära att ett annat beslut tas. Inför beslutet har Klakebäcksvägens Landsbygdsförening skrivit ett öppet brev till politikerna i drift- och servicenämnden.

– Av de partier som förra mandatperioden satt i opposition fick vi löften om att riva upp beslutet. Ett löfte som vi hoppas att ni nu levererar på, skriver föreningen i sitt öppna brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Mer i ämnet