Hör Oliver Gustafsson, miljöinspektör Miljöförbundet Blekinge väst, berätta om hur man arbetar mot fultvättar i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren/Cajsa Bengtsson

Tvätta bilen på gatan kan bli en dyr historia

Publicerad

Att tvätta bilen på gatan bedöms som ett brott mot miljöbalkens hänsynsregler. I Blekinge bedrivs ingen rutinmässig kontroll av så kallade fultvättar. Men om man blir påkommen skulle det i värsta fall kunna leda till dyra viten.

Enligt hänsynsreglerna ska alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön. För den som tvättar bilen innebär det att man ska åka till en biltvätt och tvätta istället för att göra det på gatan.

– Vi bedriver ingen rutinmässig kontroll av folk som tvättar bilen på gatan. Det hade varit en omöjlighet att hinna, säger Eva-Marie Lundberg på miljö och hälsoskyddsenheten i Ronneby kommun.

Inte heller i Karlskrona eller de kommuner där Miljöförbundet Blekinge väst har tillsynsansvar bedrivs någon rutinmässig kontroll.

Agerar om någon ringer in

Skulle någon ringa in och anmäla en annan person som tvättar bilen på gatan kommer kommunerna däremot agera.

– Vi kommer i så fall höra av oss till den som har gjort fel och informera vad som gäller. Ändras inte beteendet skulle vi kunna behöva fatta något form av beslut mot att personen helt enkelt inte får tvätta, säger Oliver Gustafsson, miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge väst.

Riskerar höga vitesföreläggande

Skulle beteendet fortfarande inte ändras hos personen kan vite bli aktuellt. I Jönköpings kommun riskerar man att få ett vitesförläggande på 10 000 kronor om man tvättar bilen på gatan.

Hur stort ett eventuellt vitesbelopp skulle kunna bli i Blekinge är däremot inte helt klarlagt.

– Grunden är att vitesbeloppet ska vara större än vad det kostar att göra rätt för sig. Det är svårt att sätta en summa då man även ska väga in personens ekonomiska förmåga, säger Oliver Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.