• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Tvingade äldre man köra till Svängsta – pistolrånare får fängelse

Den 23-årige mannen hoppade in i sitt offers bil på en parkering utanför en mataffär i Mörrum. Under pistolhot tvingade han offret att köra till Svängsta och ta ut 15.000 kronor ur en bankomat.

Det var i slutet av sommaren som en 69-årig man hade varit och handlat i Mörrum och satte sig i sin bil för att köra och hämta sin fru vid tåget.

En beväpnad man hoppade då in i baksätet och tvingade 69-åringen att köra vidare under pistolhot.

Den äldre mannen tvingades köra till en bankomat i Svängsta där han tog ut 15.000 kronor till gärningsmannen, som sedan lämnade platsen. Pistolen visade sig senare vara en soft air-gun.

Tack vare övervakningsbilder från butiken och ett detaljerat signalement lyckades polisen identifiera 23-åringen som senare greps och omgående erkände.

Skulle betala knarkskuld

Den 23-årige mannen har erkänt gärningarna, men menar att det inte var brottsligt då en knarkskuld låg bakom rånet.

23-åringen döms till fyra års fängelse för grovt olaga tvång och rån. Han ska också betala ett skadestånd till 69-åringen.

Han döms också för häleri, då han försökt sälja en dator som var stulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer