Här i Karlshamn lagras rören till gasledningen. Foto: TT

Tyskt ja till rysk gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Nord Stream 2 har fått tillstånd att anlägga och driva gasledningssystem i tyska vatten, men i Danmark har bolaget stött på patrull.
En ny dansk lag gör att nya sträckningar undersöks i danska vatten.

Tillståndet om att den omstridda gasledningen Nord Stream 2 får dras genom tyskt territorialvatten är ”en viktig milstolpe” för tillståndsförfarandet om att bedriva verksamhet i den tyska ekonomiska zonen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt ställer en ny lag i Danmark till det för Nord Stream 2, som har den statskontrollerade ryska gaskoncernen Gazprom som huvudägare. I november i fjol antog det danska folketinget en lag som gör det möjligt att sätta stopp för ledningen av säkerhets- eller utrikespolitiska skäl. Bolaget undersöker nu nya sträckningar i danskt territoralvatten, men framhåller att man avser att fullfölja den befintliga tillståndsansökan med den tidigare planerade sträckningen i Danmark.

Rören lagras i Karlshamn

Det största motståndet mot Nord Stream 2 kommer från Polen, där premiärminister Mateusz Morawiecki tidigare i veckan bad USA införa sanktioner mot gasledningsbolaget.

Gasledningen från Ryssland till Tyskland planeras bli 120 mil lång, varav 51 mil går genom svensk ekonomisk zon. Längs samma sträcka finns sedan tidigare gasledningen Nord Stream 1. Rör till den nya gasledningen lastas, lossas samt lagerhålls i Karlshamns kommun i Blekinge.

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Huvudägare är ryska Gazprom, som i sin tur ägs av ryska staten.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas. Företaget har slutit finansieringsavtal med bolagen Engie, OMV, Shell, Uniper och Wintershallen för bygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet