Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra Ulrika Hägerstrand berätta om hur det kändes i kroppen när hon bar på cystan. Foto: Henrik Friberg/SVT, Privat

Ulrika hade en nästan elva kilo tung cysta i magen: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2020 söker Ulrika Hägerstrand vård för låga blodvärden och magproblem på sin vårdcentral. Ett år senare får hon akut operera ut en nästan elva kilo tung cysta – men Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, anser inte att Region Blekinge gjort något fel.

Ulrika Hägerstrand har precis börjat sjunga igen, hon har inte orkat göra det de senaste åren. För två år sedan låg hon på operationsbordet i Lund, där läkarna plockade en cysta ur magen på henne.

– Den vägde 10,5 kilo, berättar hon.

Hade låga blodvärden

Våren 2020 söker Ulrika Hägerstrand vård för låga blodvärden och magproblem. Hon träffar två olika läkare som båda undersöker henne.

– Min uppfattning är att jag hade cystan redan då, säger hon.

Sökte inte vidare vård

Läkarna behandlade hennes blodvärden, men kunde inte hitta något ytterligare fel. Efter det sökte hon inte mer vård – fast än symptomen blev värre under hösten.

– Jag känner att jag kommer ingen vart, det är ingen som tar mig på allvar, de säger att jag inte har något fel, säger Ulrika Hägerstrand.

Skulle du kunnat ha agerat annorlunda?

– Det går såklart alltid att vara efterklok.

Vägde nästan 11 kilo

I april 2021 hade Ulrika så ont att hon akut var tvungen åka in till sjukhus. Först där och då upptäcktes cystan. Hon remitterades därefter till universitetssjukhuset i Lund.

– Det kändes helt ofattbart, det bara snurrade, berättar Ulrika Hägerstrand.

Spela klippet för att höra Ulrika berätta mer om upplevelsen.

Anmälde till Ivo

Ulrika Hägerstrand anmälde Region Blekinge till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i januari i år konstaterade att det inte begåtts något fel inom vården.

– Det är ofattbart, säger Ulrika Hägerstrand.

Spela klippet nedan för att höra regionens svar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkare för primärvården Ingemar Lilja prata om fallet. Foto: Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.