Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kårordförande Christopher Hellryd berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Frida Lindhe

Undervisning på plats oroar studentkåren: ”Saknar 1000 lägenheter”

Publicerad

I höst planerar Blekinge tekniska högskola för undervisning på plats. Detta innebär ett ökat tryck på Karlskronas studentbostäder, något som oroar Blekinge studentkår.

– Vi räknar med att vi saknar ungefär 1000 studentlägenheter, säger kårordförande Christopher Hellryd.

Under pandemin har många av Blekinge tekniska högskolas studenter kunnat bo på annan ort på grund av distansundervisning, men till hösten planeras alla campusutbildningar att bedrivas på plats igen.

Oroar kåren

Både studenter som bott på annan ort i Sverige och internationella studenter väntas bosätta sig i Karlskrona, något som oroar Blekinge studentkår.

Enligt Blekinge studentkårs uträkningar kommer ungefär 600 studenter få det svårt att hitta bostad till hösten.

I nuläget pågår det ett långsiktigt arbete, från Karlskrona kommuns sida, när det kommer till studentbostäder. Två stora byggen väntas stå klara hösten 2023, men till den kommande hösten kan kommunen inte garantera att alla studenter får tillgång till bostäder.

– Vi vet inte hur det blir, vi måste ta höjd för att det kan bli besvärligt för studenterna, säger Liliann Bjerström Lidén som är enhetschef på kommunledningsförvaltningen.

Kontakt med privata värdar

Kommunens plan inför hösten, berättar Liliann Bjerström Lidén, är att ta kontakt med privata fastighetsägare för ett samarbete för att kunna lösa bostadssituationen.

– Tanken är att underlätta för studenterna med det samlade utbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.