Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischefen om hur unga män från hela landet rekryteras till Stockholms gängkrig, för att bland annat utföra sprängningar. Foto: SVT/Instagram/@brottsplats_stockholm

Så rekryteras unga män från hela landet till Stockholms gängkrig

Uppdaterad
Publicerad

I mellandagarna exploderar en handgranat i en trappuppgång i södra Stockholm, och bara en månad senare grips flera personer i en omfattande polisrazzia i Sundsvall.

Båda händelserna har två saker gemensamt: de är kopplade till Stockholms gängkrig – och unga män från hela landet är inblandade.

Sent under decemberkvällen misstänks två unga män ha kastat in en handgranat i ett trapphus i Enskededalen. Explosionen orsakar stora skador på entrén, och attacken tros vara riktad mot en välkänd gängkriminell som bor i huset och som kopplas till det ouppklarade mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Två 19-åriga män sitter häktade misstänkta för att ha utfört attacken. En av dem är från Karlskrona, den andra från Katrineholm. Ingen av dem har sedan tidigare någon synbar koppling till Stockholms gängkrig.

Våldsvågen i Stockholm

Se gärningsmännens egna film från sprängningen i klippet ovan.

Rekryterar från hela landet

Det här är en utveckling som polisen har sett eskalera det senaste året.

– Man tar gärna till sig individer bosatta utanför Stockholm för att begå gärningarna, mot betalning eller genom hot. Det kan vara allt ifrån att köra en bil, leverera ett vapen eller till och med genomföra en skjutning, säger Michael Mattsson, biträdande polisområdeschef i Blekinge och nordöstra Skåne.

En 21-årig stockholmare, enligt uppgift till SVT med nära kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven”, har häktats i sin frånvaro misstänkt för att ha anstiftat såväl sprängningen i Enskededalen som två andra sprängningar riktade mot kända svenska rapartister.

Planerade mord i Sundsvall

Bara en månad efter sprängningen genomför polisen i Sundsvall en razzia och griper ett stort antal personer. Det fallet kopplas också till Stockholms gängkonflikt – samtidigt som de misstänkta är hemmahörande i bland annat Sölvesborg, Växjö, Bollnäs, Kristianstad och Uppsala.

Enligt åklagaren i ärendet har insatsen lett till att åtminstone ett mord har förhindrats, och en stor mängd narkotika beslagtas.

Samtliga inblandade ska enligt uppgifter vara kopplade till samma kriminella nätverk, som styrs av den så kallade ”Kurdiska räven”. De nekar till brottsanklagelserna. Åtal i båda ärendena väntas under sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet