Foto: SVT

Uppgifter: ledningen informerades 2014

Uppdaterad
Publicerad

Två av Miljötekniks tidigare vd:ar ska ha fått information om att det kommunala bolaget struntade i gällande avgifter. Första gången frågan lyftes var hösten 2014, visar ett dokument som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

Det är bolagets VA-chef Conny Miketinac som i en skrivelse till kommunledningen från den 15 september hävdar att det nu polisanmälda agerandet var känt inom bolaget redan hösten 2014.

Det var, enligt dokumentet, den dåvarande vd:n Hans Nilsson som först fick informationen. Under våren 2017 ska samma uppgifter ha lämnats till Nilssons efterträdare, den tillförordnade vd:n Hans Olausson, som slutade i juni i år.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

”Båda har valt att avvakta svar”, skriver Miketinac i sin sammanställning.

Själv vill han inte kommentera sina slutsatser utan hänvisar till nuvarande vd:n Peter Berglin.

– Men jag kan bekräfta att det var jag som lyfte frågan redan 2014. Jag har drivit det här, säger Conny Miketinac.

Förnekar kännedom

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen under fredagen sökt Hans Nilsson för att ställa frågor om påståendena i VA-chefens skrivelse, men utan resultat.

När han i går fick kännedom om den polisanmälan som kommunen lämnat in mot Miljöteknik uppgav han sig inte känna till att bolaget systematiskt och under flera år gjort avsteg från de fastställda taxorna.

– Det är ingenting som jag känner till eller har hört talas om, sa han då.

Den tillfälliga efterträdaren Hans Olausson bekräftar dock att han fick information under våren.

– Men de uppgifter jag fick var inte tillräckligt detaljerade för att gå vidare med. jag behövde ett tydligare underlag för att kunna agera. Det är bra att ett sådant nu tagits fram, säger Hans Olausson.

Hur ser du på att kommunen polisanmält bolaget?

– Det är bra att kommunen vill tydliggöra vilka eventuella brister som funnits. jag välkomnar en sådan utredning.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) som i går gjorde polisanmälan mot Miljöteknik efter att han tagit del av VA-chefens skrivelse menar att de tidigare vd:arna känt till att bolaget tagit ut för låga avgifter.

– Jag tolkar det som att de har sanktionerat fotsatt tillämpning av VA-taxan som den är beskriven i dokumentet, säger han.

– Men jag vill inte ta ställning i vem som gjort fel utan vill veta det utifrån utredningen. Dels den interna dels polisens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Mer i ämnet