Foto: SVT

Polisutredningen mot Miljöteknik läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommunala VA-bolag Miljöteknik polisanmäldes 2017 för att ha tagit ut felaktiga taxor och avgifter under flera år. Nu lägger åklagarmyndigheten ner stora delar av förundersökningen.

Åklagarmyndigheten lägger ner förundersökningen då inget brott kan styrkas. Utredningen gällde brott mot lagen om allmänna vattentjänster, kommunallagen och aktiebolagslagen.

”Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats.” skriver åklagarmyndigheten i sitt beslut. Samtidigt pågår en förundersökning om tjänstefel i ärendet alltjämt.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Ronnebys kommunjurist Mathias Kågell är kritisk.

– Det är anmärkningsvärt att det ska behöva ta flera år för en åklagare att komma fram till att det saknas straffbestämmelser i det här ärendet, säger han.

Går inte att väcka åtal

Åklagaren Marie Lindström menar att de tre brottsmisstankarna lades ner då det inte skulle gå att väcka åtal i brotten, men poängterar att utredningen avseende tjänstefel fortsätter.

– Vad gäller kommunallagen och lagen om allmänna vattentjänster så finns det inga straffbestämmelser i de. Det finns vissa regler man måste följa, men det finns inga straffbestämmelser så att åklagare kan väcka åtal, säger Marie Lindström, vice chefsåklagare.

Varför tog det så lång tid att komma fram till det?

– Jag har naturligtvis kollat på det ett tag och gått igenom utredningen. Sedan pågår det fortfarande utredning med annan brottsmisstanke, tjänstefel. Men vi har ingen skäligen misstänkt i nuläget.

Anmäldes av kommunen

Det var Ronneby kommun som polisanmälde bolaget efter att ha tagit del av uppgifter som pekade på att det kommunala bolaget tagit ut felaktiga anslutningsavgifter för vatten samt att bolaget subventionerat taxorna för nyetablerade företag i Ronneby.

SVT Nyheter Blekinge har sökt ansvariga på Miljöteknik för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Mer i ämnet