Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska ha skrivit under ansökan ihop med Per Björklund, Karlskrona. Foto: TT Nyhetsbyrån

Uppgifter: SD lurade till sig miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

SD skapade ett kvinnoförbund på pappret för att lura till sig en och en halv miljon i bidrag, skriver Aftonbladet. Två av dem som stod bakom ansökan var partiledare Jimmie Åkesson och dåvarande ekonomichefen Per Björklund från Karlskrona.

Aftonbladet kan i dag avslöja att partiledningen inom Sverigedemokraterna kort efter valet för fyra år sedan kallade till ett möte för att få fram en strategi för att öka partiets kassa. En av deltagarna på mötet, den då tillförordnade kanslichefen Daniel Assai, som i dag hoppat av partiet och i stället är medlem i Kristdemokraterna, säger till Aftonbladet att de på mötet beslutade sig om att ansöka om pengar för ett kvinnoförbund. Problemet var att partiet då inte hade något sådant.

– Men vår ekonomi var i botten efter valrörelsen och här fanns ett sätt att få in mera pengar snabbt, ­säger Daniel Assai till tidningen.

Använde tippex för att få kontroll

Enligt Daniel Assai ändrade han tillsammans med Jimmie Åkesson och dåvarande ekonomichefen Per Björklund, Karlskrona, i ansökan med tippex, och angav i stället för ”SD-kvinnors nätverk” (som i dag är namnet på partiets kvinnoorganisation) det icke-existerande ”Sverigedemokraternas Kvinnoförbund”. Syftet var enligt Assai att partiledningen själva skulle kunna kontrollera de 1.418 050 kronor det rörde sig om.

– Jag känner inte igen den tolkningen. Vi har haft ett kvinnonätverk hur länge som helst. Ingen har hymlat med att möjligheten att få bidrag bidrog till att vi formaliserade det till ett kvinnoförbund, men det har såklart inte bara handlat om pengarna, säger Paula Bieler, förbundssekreterare på SD-kvinnor, till SVT.

Men Daniel Assai menar att förbundet ännu inte fanns vid ansökan, och ska enligt Aftonbladet ha satt ihop en programförklaring för kvinnoförbundet som riksdagsledamoten Carina Herrstedt signerade.

– Jag minns att Carina reagerade med kommentaren: ”Jag vet inte vad jag skriver på, men om huvuden rullar nu så hoppas jag att det inte blir mitt”, säger Assai till Aftonbladet.

Pengar sex månader före första årsmötet

Enligt ansökan, som Aftonbladet tagit del av, ska kvinnoförbundet ha hållit sitt första årsmöte, där de ska ha klubbat organisationens stadgar, innan handlingarna skickades in den 17 november 2010. Men enligt SD-kvinnors hemsida hölls det första årsmötet i maj 2011.

För att komma runt det säger Daniel Assai till Aftonbladet att de skrev ihop ett fejkat årsprotokoll, som bland annat skrevs under av Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon.

Aftonbladet har varit i kontakt med riksdagens partibidragsnämnd som bekräftar att det inte är tillåtet att söka bidrag för kvinnoförbund som ännu inte existerar.

Sverigedemokraterna ska ha fått miljonbidraget i december 2010, alltså sex månader innan kvinnoförbundets första årsmöte hölls och månaden efter att Jimmie Åkesson undertecknade ansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Blekinge
Mer Nyheter