Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska Blekinges nya trygghetslarm för äldre gälla i trädgården? Hör upphandlingschef Mikael Augustsson berätta. Foto: Karin Karltun/SVT

Upphandlingschefen om trygghetslarmen: ”Inte avsikten att fungera i trädgården”

Publicerad

Trots att alla Blekingekommuner gemensamt upphandlat ett nytt trygghetslarm för minst 140 miljoner kronor, är man oense om vad man faktiskt beställt.

Samtidigt har flera kommuner i landet hamnat i konflikt med företaget Everon.

Under hösten 2022 gick alla fem kommuner i Blekinge ihop för att upphandla ett nytt trygghetslarm för äldre som bor hemma. Vinnaren blev företaget Everon Sverige AB, som redan används av drygt 60 kommuner i landet.

Företaget uppfyllde samtliga krav i upphandlingen. Trots det, råder det delade meningar bland kommunerna om vad man faktiskt beställt. Ett krav är att trygghetslarmet ska fungera ”i direkt anknytning till bostaden – trädgården”.

Kravet har gjort att Karlshamn nu avvaktat med utrullningen av de nya larmen, eftersom kommunen menar att larmens räckvidd inte räcker till trädgården.

”Tolkar det inte så”

Övriga kommuner håller inte med om att det är så upphandlingen bör tolkas och har påbörjat utrullningen av larmet.

– Vi upplyser om att det är ett inomhuslarm, inget annat, säger Martin Björkkvist, IT-samordnare för omsorgen i Sölvesborgs kommun.

Du tolkar inte upphandlingen som att det ska fungera i trädgården.  

– Nej.

Den ansvarige upphandlingschefen Mikael Augustsson i Karlskrona kommun gör samma tolkning.

– Det står inte i trädgården.

Hör mer om larmfrågan i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges samtliga kommuner har tillsammans upphandlat ett nytt trygghetslarm från företaget Everon för minst 140 miljoner kronor. Men företagets tjänster har kritiserats. Se mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.