Arkivbild Foto: TT

Utbrott av lunginflammation på äldreboende i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Fler än tio personer misstänks ha insjuknat i lunginflammation på äldreboendet Lindebo i Ronneby kommun. Eventuellt har en person dött och en äldre har vårdats på intensivvårdsavdelning.

Utbrottet av lunginflammation har drabbat flera personer på äldreboendet Lindebo i Ronneby kommun. En person har avlidit men det är ännu inte bekräftat att det beror på smittan.

– Det är inte helt klart att det var av lunginflammation. De är ju äldre och kan handla om flera saker, säger Rickard Eitrem, smittskyddsläkare i Blekinge.

Totalt misstänks 13 personer ha drabbats av utbrottet. En person har vårdats på intensivårdsavdelning och har fått med diagnos lunginflammation. Ytterligare tre äldre konstaterats med lunginflammation.

– Sedan är det åtta stycken som har lättare sjukdom med hosta och feber som vi nu har tagit prover på. Vi utreder orsaken och distriktsläkaren har tagit prov för influensa och lunginflammation. säger Rickard Eitrem.

Hur allvarligt är detta?

– Om det är så att en person har dött och att man till och med kan avlida är det allvarlig och det är därför vi har respekt för detta och kartlägger vad det beror på, säger Rickard Eitrem.

Tidigare utbrott i Karlskrona

De äldre på boendet har fått influensavaccin men det var i november och vaccinet verkar bara i ett halvår.

– Egentligen är influensatiden över men det kan ha varit något ströfall kvar, säger Rickard Eitrem.

Hur ofta inträffar ett sådant utbrott?

– Det händer med nått års mellanrum och vi hade ett utbrott i Karlskrona för några år sedan. Då var det en småbarnsbakterie hemofilus som gav lunginflammation  och en äldre avled, säger Rickard Eitrem.

I detta fall är det ännu oklart vad det är som orsakat utbrottet men det håller på att undersökas.

– I bästa fall får vi svar på tisdag, säger Rickard Eitrem.

Förra veckan drabbades samma boende av ett magsjukeutbrott men medicinskt ansvarig sjuksköterska Katarina Losell säger att det inte finns något samband mellan det gamla och nya utbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.