Krister Malmqvist kan inte längre driva sin verksamhet på ön Utklippan. Den har varit strömlös i en månads tid. Foto: SVT

Krögaren på strömlösa Utklippan: ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Utklippan i Karlskrona skärgård har sedan en månad tillbaka varit utan ström efter ett kabelbrott i havet. Krister Malmqvist som arrenderar anläggningen till sitt pensionat och kafé kan inte längre driva sin verksamhet där ute.

– För min del är det en katastrof och man vet inte när det kommer igång.

Det omfattande strömavbrottet gör att fyren varit släckt i en månad. Och de båtturister som väljer att besöka ön får göra det utan toaletter, då de inte heller fungerar.

– Om det inte löser sig snart så kan den här säsongen vara passé. De har sagt det kommer dröja veckor eller månader i bästa fall. Så jag får nu ägna mig åt min verksamhet i Wämöparken, säger Krister Malmqvist.

Dyr reparation

Ingen kan i dag svara på när, eller om, strömmen kommer tillbaka.

Kostnaden för att laga kabeln på havsbotten beräknas till cirka en halv miljon kronor och det är upp till Karlskrona kommun och Affärsverken att betala – om man beslutar sig för att reparera.

Vad händer om ni väljer att inte laga kabeln?

– Nej, då finns det ingen ström på Utklippan, säger Affärsverkens elnätschef Anders Savetun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.