Efter mer än tio års planering tas nu ännu ett steg mot ett nytt kulturhus vid Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT/Illustration: MIR

Utreder nya kulturhuset: ”Det är för högt”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas nya kulturhus är planerat för högt, vilket kommer att påverka den historiska stadssilhuetten negativt. Det menar utredare som har bedömt vad nya kulturhuset kan få för påverkan på världsarvet.

Det är en så kallad HIA-utredning som gjorts på uppdrag av Karlskrona kommun. HIA står för Heritage Impact Assesment och innebär att utredarna bedömer påverkan på världarvet.

Utredarnas slutsats är att kyrkorna på Stortorget ska dominera, det är viktigt ur ett världsarvsperspektiv. Så som kulturhuset är planerat så riskerar det att skymma för mycket av kyrkorna. Det anses vara för högt, det skriver Sydöstran.

Kulturhusets projektgrupp menar att det kan bli svårt att sänka byggnaden utan att tappa delar av kulturhusets funktioner.

Utredningen är överlämnad till kommunens bygglovsavdelning samt till Riksantikvarieämbetet, som har ansvar för Sveriges världsarv.

– Vi kommer lägga stor vikt vid detta när vi tittar på bygglovsansökan, säger Anders Söderberg, bygglovschef Karlskrona kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det nya kulturhuset planeras ligga på stortorget där den gamla vårdcentralen nu ligger. Foto: Dorte Mandrup Arkitektkontor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer