Studenten Nathanael Engvall och hans farbror Mikael Engvall får minst sagt en speciell utspark i år, från Östersjöskolan i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Utspark på annan plats: ”Hoppas inte det blir en tradition”

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis springer alla studenter i Karlskrona ut från af Chapmangymnasiet, men i år kommer trappan stå tom. För att minska smittspridningen flyttas utsparken till Östersjöskolan.

Det är en annorlunda student som rektorn för af Chapmangymnasiet har fått förbereda i år. Med många att ta hänsyn till har det varit svårt att lyckas göra alla nöjda under en rådande pandemi.

Marie Franzén, rektor på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

– Vi har verkligen försökt att göra det bra, säger Marie Franzén.

Skolledningen har flyttat utspringet till Östersjöskolan. Anledningen är för att det inte går att kontrollera antalet åskådare inne på skolgården och därmed inte heller smittspridningen av coronaviruset.

Eleven: ”It is what it is”

För studenten Nathanael Engvall, som har sett fram emot att springa ut på trappan och lämna sin skola bakom sig, var det här tråkiga nyheter.

– It is what it is, säger han med en suck och tittar på det vita trädäcket där hans klass kommer att jubla senare på måndagen.

– För de som tar studenten efter oss, jag hoppas inte att det här blir en tradition för dem.

Anhöriga på andra sidan vattnet

Trots restriktioner om noll anhöriga, som gäller för alla studenter i Karlskrona, har man förberett sig på att det kommer dyka upp en och annan åskådare under utspringet. De får då titta från andra sidan vattnet, på Stumholmen.

– Jag funderar på om det kommer bli större skyltar med tanke på att det är lite avstånd, säger Mikael Engvall, som planerar att närvara på sin brorsons utspring.

Men han menar att det även finns något positivt med den här platsen.

– Det representerar ju Karlskronas skärgård när man har ett vatten emellan, man skulle kunna se det som en symbolisk grej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.