Vänsterpartiet vill på sikt avveckla sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn. Foto: SVT

V-krav: ”Bygg nytt länssjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i landstinget väcker nytt liv i frågan om var den framtida vården i Blekinge ska bedrivas. Partiet menar att den ekonomiskt bästa lösningen är ett nybygge mellan Roneby och Karlshamn.

I juni 2014 fattades beslutet att behålla de två befintliga sjukhusenheterna i Karlskrona och Karlshamn och i stället göra nödvändiga upprustningar av lokalerna. Vänsterpartiet – som till vardags regerar tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – begärde den gången återremiss, men majoriteten kunde ändå klubba igenom förslaget att behålla två sjukhus med stöd av Kristdemokraterna.

Nu vill Vänsterpartiet lyfta frågan på nytt. När landstingsstyrelsen i nästa vecka bland annat ska ta beslut om den framtida inriktningen för de två sjukhusen kommer partiet att förorda ett nybygge.

– Vi menar att den kostnadsberäkning som beslutet fattades på är felaktig. Att investera i de två befintliga sjukhusen så att de klarar att möta framtidens krav på vård blir betydligt dyrare än vad som tidigare sagts. Och den nuvarande sjukhusstrukturen innebär att alltför mycket resurser läggs på vårdlokaler, förklarar partiets gruppledare Erik Ohlson.

Mitt i länet

Ohlson vill i nuläget inte peka ut någon särskild tomt där det nya sjukhuset kan byggas.

– Vi vill inte låsa oss vid det utan nöjer oss med att konstatera att en lämplig geografisk placering kan vara mellan Ronneby och Karlshamn.

Han hoppas nu att utspelet ska leda till att frågan om ett nytt sjukhusbygge kan prövas politiskt på nytt.

– Det är vår ambition. Våra skattepengar bör gå till sjukvården och inte till renoveringar och ombyggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.