Foto: SVT

Vaccinbrist inget som påverkar Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Den brist på influensavaccin som råder i Sverige verkar inte påverka Blekinge och Skåne.

– Som det ser ut nu kommer det att finnas vaccin till alla som behöver det, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

Under tisdagen kom rapporter om att influensavaccinet var slut hos tillverkarna, och att det därmed råder vaccinbrist i hela landet. Men det är inget som påverkar de sydsvenska länen.

– Enstaka vårdcentraler har fått information att det varit tillfälligt slut, men det ska ha kommit in ett ganska stort antal doser i dag till vår grossist. Det har varit ökad efterfrågan i år, men det ser vi bara som positivt, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Landstinget Blekinge.

Feber, huvudvärk och halsont

Influensasäsongen börjar runt november och pågår över vintern. Vanliga symptom är hög feber, huvudvärk och halsont. Om man däremot tillhör riskgruppen kan det vara betydligt mer allvarligt än så, och kan leda till allvarliga följdsjukdomar.

– Regionerna upphandlar var för sig, och vi upphandlar tillsammans med Region Skåne. Skåne säger att det är levererat till grossist och att det ska gå att beställa. Men om det är ett oväntat högt antal personer som vill bli vaccinerade skulle det kunna uppstå brist, men vi har beställt efter vad vi uppskattar att behovet ska vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.