Väggabadet i Karlshamn kritiseras efter en inspektion av Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Foto: TT

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder på Väggabadet

Uppdaterad
Publicerad

Under en inspektion av Arbetsmiljöverket på Väggabadet i Karlshamn framkom att anläggningen saknar dokumentation över vissa kemiska riskkällor.

Badet har idag en förteckning över de kemiska produkter som finns i verksamheten, men saknar dokumentation över andra kemiska riskkällor som finns eller som kan bildas.

– Rent allmänt så kan sådana riskkällor utgöras av damm, gas och ämnen som kan bildas, säger arbetsmiljöinspektör Sinisa Vukovac.

Karlshamn

I en rapport från inspektionen nämns trikloraminer som ett ämne som kan bildas och därmed måste dokumenteras.

Kan ge luftvägsproblem

Kloraminer är hälsovådliga kemiska föreningar som bildas i luften när klor reagerar med föroreningar i bassängvattnet. När kvävet i svett, saliv och urin kombineras med klor bildas kloraminer, som in sin tur kan ge luftvägsproblem.

Enligt vissa studier kan yrkesmässig exponering orsaka astma eller andra luftvägssjukdomar.

Senast den 6 januari 2019 måste badhuset ta fram en förteckning över de kemiska riskkällor som kan orsaka ohälsa eller olycksfall bland personalen.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Väggabadets badhuschef för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet