På Österslättsskolan i Karlshamns kommun är mer än var fjärde elev obehörig till gymnasiet. Skolans rektor Salim Saab tror att det finns flera förklaringar. Foto: SVT/TT

Var fjärde niondeklassare i Karlshamn obehörig till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Niondeklassare i Karlshamns kommun har lägst betyg i hela Blekinge. Var fjärde elev är obehörig till gymnasiet och nästan var femte uppnår inte alla kunskapskrav.

Allra lägst siffror i kommunen har F-9 skolan Österslättsskolan, enligt Skolverkets statistik. 40,8 procent av alla niondeklassare klarar inte kunskapskraven som ställs i alla ämnen.

– Det är en varningssignal till oss att vi måste jobba mer, säger Österslättsskolans rektor Salim Saab.

Salim Saab, rektor på Österslättsskolan. Foto: SVT

Salim Saab förklarar att siffran kan bero på att skolan tagit emot nyanlända som fått jobba mer med det svenska språket. Men han tror också att de har problem med elever som inte tycker om skolan.

Har satt in sommarskola

Skolan har sex olika klasser i årskurs nio. Av dessa elever är 26,5 procent inte behöriga till gymnasiet när de går ut högstadiet.

– Vår mentor gick ut och berättade detta för oss för några månader sedan, så det är väldigt tråkigt, säger eleven Sixten Graham.

Eleven Sixten Graham. Foto: SVT

För att skolan ska lyckas vända den negativa trenden har skolan satt in särskilda klasser utöver det vanliga schemat för elever som behöver komplettera.

– Vi har det som kallas ”en till en” undervisning, vilket är enskild undervisning med en elev och en lärare, förklarar rektorn.

Även lovskola hålls efter att eleverna gått ut högstadiet. Där ges eleverna möjligheter att höja sina betyg för att ytterligare fler elever ska få behörighet till gymnasiet.

Skolverkets statistik för Österslättsskolan läsår 18/19

Andel (procent) som uppnått kunskapskraven i alla ämnen – 59,2 procent

Flickor – 61,5

Pojkar - 56,5

Andel  (%) behörig yrkesprogram (gymnasium) – 73,5

Flickor – 76,9

Pojkar – 69,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.