Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månader misstänks anställda på demensboendet ha misshandlat två vårdtagare både psykiskt och fysiskt. Hör verksamhetschefen berätta i klippet. Foto: SVT

Vårdpersonal stängs av: Misstänks ha misshandlat åldringar under flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på ett demensboende i Karlshamn har stängts av med omedelbar verkan. Det då de misstänks för både fysisk och psykisk misshandel av två vårdtagare – övergrepp som kan ha pågått sedan i höstas.

– Det här ska inte kunna hända, säger verksamhetschef Anna Ardegård.

De misstänkta övergreppen uppdagades i början av maj, något som Blt var först att rapportera om.

Men de psykiska och fysiska övergreppen misstänks ha pågått under en längre tid. Det säger nu Anna Ardegård, verksamhetschef för särskilt boende i kommunen, när SVT träffar henne för en intervju.

– Det kan ha pågått sedan i höstas, men vi vet inte hur många gånger. Men från i höstas tills nu. Det här är väldigt allvarligt och ska inte kunna hända, säger hon.

Hur uppdagades det?

– Det är en anställd som har pratat med sin chef och med mig, vilket gjorde att jag rapporterade det här vidare enligt lex Sarah.

Ska utredas vidare

De misstänkta medarbetarna stängdes omedelbart av och en utredning har inletts med intervjuer bland både boende och anställda.

– Visar det sig att det här skulle kunna vara sant så görs det därefter både en Ivo-anmälan och en polisanmälan.

Hur mår de äldre som misstänks ha drabbats?

– De mår bra idag och är väl omhändertagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.