Foto: TT/Arkiv

Könsstympade kvinnor kan få hjälp av vården

Publicerad

Kvinnor som genomgått en könsstympning kan få besvär till exempel i samband med att kissa, vid mensen eller vid en förlossning. Men det finns det mycket hjälp att få, även om man har gjort ett större ingrepp.

– Man kan hjälpa väldigt mycket och få det att bli riktigt bra, säger mödrahälsovårdsöverläkare Bodil Ehn.

Vården kan hjälpa kvinnor som har besvär av sin könsstympning på många sätt. På kvinnohälsovården kan kvinnor till exempel få rådgivning om man vill göra en öppningsoperation.

– Det är flickan eller kvinnan som bestämmer vad vi gör och hur mycket vi hjälper, säger Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare i Karlskrona.

Tar bort könsorgan

De flesta flickor som könsstympas är mellan 4 och 14 år gamla. Ingreppet kan gå till på olika sätt, men oftast görs det utan bedövning. I en del fall tar man bort hela eller delar av klitoris och inre blygdläppar.

I andra fall skärs alla yttre könsorgan bort, underlivet sys ihop och kvar lämnas ett litet hål för kiss och mensblod. Det kan leda till besvär att kissa, i samband med mens, vid sex eller vid en förlossning.

Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare i Karlskrona. Foto: SVT

Traumatisk ingrepp

Bodil Ehn träffar ofta kvinnor som har gått igenom en könsstympning, som söker hjälp för sina besvär. Genom kvinnohälsovården kan man även få kontakt med en psykolog om man behöver prata med någon om sina erfarenheter.

– Man får inte glömma att det är ett svårt trauma att gå igenom och att flickor och kvinnor kan behöva psykologiskt stöd, säger Bodil Ehn.

Hon hoppas att det blir mer känt i de grupper där sedvänjan finns, att vården finns där för att hjälpa till.

– Det är viktigt att man känner att det inte är tabu att prata om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.