Camilla Perland, ledamot i Vårdförbundet Blekinge. Foto: SVT

Vårdförbundet: ”Bevisar att det finns pengar i vården”

Publicerad

Att kostnaderna för hyrsjuksköterskor har femdubblats i Blekinge är allvarligt, och visar att det finns pengar i vården, menar Vårdförbundet.

– Det är pengar som man skulle kunna lägga på att utveckla vården istället, säger Camilla Perland, ledamot.

De kraftigt ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor i Blekinge orsakar flera problem, enligt Vårdförbundet. Inte minst för de anställda i regionen.

– Som exempel, du går där på din avdelning, och den du arbetar precis bredvid är inhyrd och tjänar dubbelt så mycket som du gör. Och du som fastanställd ska lyckas få tid att arbeta med dina utvecklingsarbeten, med kvalitetssäkringar, och med introduktioner av all ny personal – och rent allmänt ta ett större helhetsgrepp för att utveckla vården, säger Camilla Perland, ledamot i Vårdförbundet Blekinge.

Flera uppsägningar

Den senaste tiden har regionens sjuksköterskor riktat stark kritik mot arbetsmiljön på sjukhuset. Flera har sagt upp sig och valt att jobba som hyrsjuksköterskor istället.

– För att någon ska vilja ha en fast anställning i framtiden så måste lönerna förbättras, bland annat, säger Camilla Perland.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.