Camilla Perland är styrelseledamot i Vårdförbundet Blekinge. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Vårdförbundet: ”Blekinges löner är i botten”

Publicerad

Region Blekinge fortsätter att betala dyrt för inhyrda sjuksköterskor. Vårdförbundet menar att lönerna måste höjas för att locka fler sjuksköterskor till att vilja söka fast tjänst inom regionen.

– Annars stannar vårdutvecklingen, säger Camilla Perland från Vårdförbundet.

Snittkonstnaden för en anställd sjuksköterska är 50 000 kronor i månaden, inklusive sociala avgifter, medan motsvarande kostnad för en inhyrd sjuksköterska är 90 000 kronor, enligt en rapport från Arena Idé.

För att det ska löna sig att vilja ta en fast tjänst i region Blekinge, behöver lönen för en sjuksköterska bli bättre, menar Camilla Perland som själv är sjuksköterska och styrelseledamot på Vårdförbundet i Blekinge.

– Blekinges löner är i botten, säger hon.

En satsning på att höja den fastanställda sjuksköterskans lön kommer leda till att Region Blekinge kan utvecklas inom vården, menar Camilla Perland.

– Är det bara tillfällig personal så stoppas ju utvecklingen av vården. Vi behöver modiga arbetsgivare som är beredda att satsa extra nu för att lyckas vända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.