Världsunika hjortar släpptes ut

Uppdaterad
Publicerad

23 davidshjortar, varav fyra kalvar, släpptes i dag ut i Eriksbergs safaripark efter två år i karantän.

Så här i studenttider är det inte bara studenter som springer ut, utan även davidshjortar. I dag blev de 23 hjortarna i Eriksbergs safaripark fria och kunde hälsa på de andra djuren och smaka på det gröna gräset. 

För två år sedan tog Eriksbergs safaripark i Karlshamns kommun emot davidshjortar och sedan dess har de fått gå i ett karantänshägn.

Men efter att Jordbruksverket kunnat konstatera att de inte är sjuka släpptes de i dag ut i parken.

– De kommer att njuta av det gröna fina gräset och beta i timmar. Sedan kommer de leta upp sankmark så de kan bada. Det är deras naturliga miljö, säger Per-Arne Olsson, Eriksbergs vd.

Har ni döpt kalvarna?

– Vi brukar passa oss för det, eftersom vi har så många djur. Men på kinesiska kallas davidshjorten ”milu”, så skulle vi namnge dem skulle det kanske bli ”Milou” och ”Tintin”.

Davidshjorten, som utrotades från det vilda för 1.000 år sedan, härstammar från Kina och karaktäriseras av en kort hals och ett långsmalt huvud.Det finns ungefär 2.000 davidshjortar i hela världen och Skandinaviens största bestånd finns på Eriksberg.

– Vi vill bygga upp en stam, men det kan ta tid eftersom de inte förökar sig så snabbt, säger Mellby gårds ordförande Rune Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.