Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För 50 år sedan tilldelades Harry Martinsson Nobelpriset i litteratur – men vem var författaren från Jämshög? Spela klippet för att få reda på det. Foto: TT

Vem var Harry Martinson?

Publicerad

I år är det 50 år sedan han fick Nobelpriset i litteratur – ett jubileum som uppmärksammas i hemkommunen Olofström. Men vem var Harry Martinson?

Från fattigpojke i Jämshög till Nobelpristagare i litteratur. Den livsresan gjorde Harry Martinson.

En av dem som fördjupat sig i författarens gärning och arv är Johan Svedjedal, litteraturprofessor i Uppsala, som skrivit biografin ”Min egen elds kurir – Harry Martinsons författarliv”.

– Det var en orädd författare som gick i motvind, folk förstod inte när han på 40-talet började debattera miljöfrågorna, säger Johan Svedjedal.

Johnny Karlsson från Harry Martinson-sällskapet läser ur ett brev som mamman skrev till den lille sonen Harry i Jämshög efter att hon utvandrat till USA.

– När man läser detta så tåras ögonen, säger Johnny Karlsson.

I videon: Se tidigare klipp om vem Nobelpristagaren Harry Martinson från Jämshög var.

Harry Martinson

Född den 6 maj 1904 i Nyteboda.

När han var sex år dog pappan och därefter utvandrade mamman till USA. Den kvarlämnade pojken fick flytta runt som fosterbarn mellan olika gårdar.

Under den hårda och fattiga uppväxten var skolgången i Alltidhult och Nebbeboda ljuspunkter.

Som 16-åring gick han till sjöss för att arbeta på olika fartyg på världshaven. Efter att han stigit i land igen 1927 började hans dikter publiceras i tidningar.

Under flera decennier gav han ut en rad diktsamlingar, dramer och romaner.

1974 tilldelades han Nobelpriset i litteratur tillsammans med Eyvind Johnson. Båda var själva ledamöter i Svenska Akademien när de fick priset, vilket väckte hård kritik och som kastade en mörk skugga.

Harry Martinson blev djupt påverkad av kritiken och föll i depression. Han avslutade sitt liv på sjukhus i Stockholm den 11 februari 1978.

Källa: Nationalencyklopedin, Harry Martinson-sällskapet, SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.