Barnmorskorna Ulrika Plessen och Eleonor Sällberg vill att fler unga kvinnor ska känna sig trygga i gynstolen. Det kan rädda fler liv. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så vill barnmorskorna minska rädslan för gynstolen

Uppdaterad
Publicerad

Att i tidig ålder bli bekväm i gynstolen kan leda till att fler kvinnor senare vågar göra sitt cellprov när de fyllt 23 år. För vart femte kvinna i Blekinge dyker inte upp när de fått sin kallelse.

– Det kan vara en livsräddande sak man gör för sig själv, säger barnmorskan Eleonor Sällberg.

Antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har ökat kraftigt. Cancern orsakas till stor del av HPV-virus som kan upptäckas av cellprovet, som erbjuds på kvinnor från det att de fyllt 23 år.

Då kan det vara skrämmande med en gynundersökning om det är första gången i gynstolen. Nu trycker barnmorskorna i Blekinge på vikten av att ta sitt cellprov.

Uppmanar att prova

Ungdomsmottagningarna publicerade ett inlägg via region Blekinges sociala medier, där de uppmanade unga kvinnor i länet att prova på en gynundersökning.

– Vi vill trycka på vikten av att våga gynundersöka sig. Att kvinnor lär känna alla delar av sin kropp, säger Ulrika Plessen Hansson, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Karlskrona.

Underlättar senare i livet

Att i tidig ålder bli bekväm i gynstolen kan leda till att fler senare vågar sig till Kvinnohälsovårdsmottagningen när det är dags för cellprov. I Blekinge är det drygt 20 procent av de 23-åriga kvinnorna som inte dyker upp när de fått sin kallelse.

– Är man osäker kan man alltid höra av sig till oss och be om att få längre tid på sig, säger Eleonor Sällberg, samordningsbarnmorska för Blekinge på Kvinnohälsovårdsmottagningen i Lyckeby.

Siffrorna bakom livmoderhalscancer

Cirka 50 000 kvinnor i Sverige får cellförändringar varje år, enligt Karolinska institutet och Cancerfonden.

Sedan 2014 har antalet kvinnor som insjuknat i livmoderhalscancer ökat dramatiskt. Ungefär 550 kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer varje år i Sverige och 160 kvinnor dör av sjukdomen. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av hpv, humant papillomvirus, som kan upptäckas genom ett cellprov.  

Omkring 40 procent av de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer, har missat flera cellprovskontroller som de har kallats till. Det visar data från nationella kvalitetsregistret. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.