Susanne Maxon och hennes man Lasse hörde en hög smäll, och sprang ner mot olycksplatsen på E22 utanför Jämjö. Foto: SVT

Vittnens ingripande vid dödsolyckan hyllas av räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Susanne Maxon och hennes man Lasse var ute i trädgården när de hörde en hög smäll. En personbil och en lastbil hade kolliderat på vägen utanför huset.

– Jag bara sprang, säger Susanne Maxon.

Det var under tisdagsförmiddagen som olyckan mellan en personbil och en lastbil inträffade på E22 väster om Jämjö –  bara ett tiotal meter från paret Maxons tomt.

– Jag ser i ögonvrån att en lastbil kör förbi, sen hör vi en fruktansvärd smäll, säger Susanne Maxon, som var utanför huset när olyckan inträffade.

Hon sprang mot personbilen som stod på vägen och ringde SOS Alarm. Lastbilen hade vält och chauffören var instängd i hytten – samtidigt hade det börjat brinna under fordonet.

Medan Susanne kontrollerade föraren i personbilen, hämtade hennes make en brandsläckare i huset och släckte branden under lastbilen. Sedan krossade han glaset på hytten så att lastbilschauffören kunde ta sig ut.

– Han stod på sina egna ben. Han var chockad såklart men vad jag kunde se verkade det ha gått bra för honom, säger Susanne Maxon.

”De gjorde helt rätt”

Föraren i personbilen, en man i 25-årsåldern, hade fått så pass allvarliga skador att hans liv inte gick att rädda.

– Det är fruktansvärt och det har varit väldigt jobbigt både igår och idag. Det kommer ta tid att smälta det här. Vi har pratat mycket med våra nära och kära och jag har fått stöd från jobbet. Det här är bland det värsta jag har varit med om, säger Susanne Maxon.

Parets agerande på olycksplatsen hyllas nu av räddningstjänsten.

– De gjorde helt rätt utifrån de uppgifter jag har. Det var ett rådigt agerande och de gjorde allt rätt. De var på plats före vår första styrka och hade då släckt branden under lastbilen, säger Kent Hoff, räddningsledare.

I videoklippet berättar Susanne Maxon vad som hände på olycksplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.