Han var med under Michael Wijks sista kväll i livet, men har aldrig förhörts av polisen. Foto: SVT

Vittnesuppgifterna polisen missade

Uppdaterad
Publicerad

Två personer fanns i huset som Michael Wijk lämnade innan han dog. En av dem hördes av polisen. En fick inga frågor alls.

Tillsammans med två kamrater tillbringade Michael Wijk sina sista timmar i livet i en för polisen välkänd bostadsadress i utkanten av Karlskrona. Enligt kamraterna uppträdde Wijk stökigt under eftermiddagen och kvällen; så stökigt och berusat att han till slut ombads att lämna huset.

Men frågan är när Michael Wijk egentligen avvek från platsen.

Polisen valde i efterhand att bara förhöra mannen som bor i huset – trots att de redan då fick information om att den andra kamraten också var med under kvällen.

Hade missat bussen

Den man som bor i huset uppgav i det förhör som hölls på förmiddagen samma dag som kroppen hittades, att Michael Wijk lämnade bostaden mellan 22:30 och 23:00. Wijk ska då dessutom ha varit påverkad av både alkohol och cannabis.

Den sena timmen skulle i så fall innebära att Michael Wijk missade den sista bussavgången hem till huset på Hasslö. Och där väntade hunden Ramses.

– Han skulle hem till hunden den kvällen och skulle aldrig frivilligt ha lämnat hunden hemma under en längre tid, säger mamman Kerstin Wijk.

Den andra mannen som var med under kvällen blev aldrig hörd av polisen.

Vittnesuppgifterna går isär

Mannen ger till SVT i delar samma bild som sin kamrat, men på en väsentlig punkt skiljer sig de båda männens uppgifter från varandra.

Det handlar om tidpunkten när Michael Wijk lämnade bostaden i Karlskrona.

– Vi satt och småpratade och drack öl under kvällen. Sedan gick han därifrån ensam, någonstans runt sextiden kanske som det känns nu. Då skulle han hem till Hasslö tror jag, säger mannen till SVT.

Mellan de två männens versioner skiljer det alltså drygt fyra timmar. Den vittnesuppgiften hade polisens utredare Björn Lundberg också kunnat få – om bara frågan ställts. Trots upprepade försök från SVT har ansvarig polis inte lämnat några svar om varför de valde att inte förhöra den andra mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.