Foto: TT

Volvo hoppas på snabb utbyggnad av Sydostlänken

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att regeringen säger ja till att bygga Sydostlänken, ett viktigt beslut för Volvo i Olofström som har varit med och drivit frågan.

– Det är inte bara vi som kommer ha nytta av detta utan hela regionen, säger Mikael Vessin, platschef på Volvo Cars i Olofström.

Sydostlänken som kommer binda samman järnvägen längs Blekinges kust med Södra stambanan kommer ha stor betydelse för godstransporterna i regionen. För Volvo Cars i Olofström innebär det att de kan använda tåg i stället för lastbilar.

– Det är av miljöskäl men också kostnaden. Lastbil är bland det dyraste vi kan använda, säger Mikael Vessin, platschef på Volvo i Olofström.

Sydostlänken i Blekinge

– Vi har höga krav på leveranssäkerheten och pressen ökar för varje dag eftersom vi ökar våra volymer. Därför är det viktigt att vi har en utbyggd infrastruktur, säger Mikael Vessin.

Byggstart 2024

Det är en elektrifiering av tågbanan mellan Älmhult och Olofström, samt bygget av en ny bana mellan Olofström ner till kustbanan som återstår innan Sydostlänken är klar. Planen är att bygget av den nya järnvägen ska påbörjas 2024, men Volvo har ännu inte fått något besked om när banan kan vara klar.

– Vi hoppas att det sker snabbt. Ingen kan tillgodogöra sig beslutet innan tågen rullar, säger Mikael Vessin.

Vad kommer Sydostlänken innebära för framtiden för Volvo i Olofström?

– Det förbättrar våra möjligheter till effektiva transporter och stärker vår konkurrenskraft men hur det kommer påverka oss år 2024 och framåt kan jag inte svara på idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet