Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bygget som innehåller runt 25 000 legobitar har skapats av fyra legoentusiaster. I bild Michael Ljungkvist och Anders Horvath. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Vuxna byggentusiaster visar upp fantasivärldar – av 25 000 legobitar

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåglandskap i miniatyr, en fantasivärld med komplicerade tornbyggen och en lång bana där en kula får förflytta sig.

Under helgen visades mängder med legobyggen upp under festivalen Kloss på Kloss på Kreativum i Karlshamn.

Det är Swebrick, en ideell förening för vuxna Legoentusiaster, som arrangerat festivalen i Karlshamn. På plats fanns runt 20 utställare för att visa upp sina egenbyggda projekt.

– När man fick egna barn och såg vilka nya legobitar som fanns, som inte fanns när jag var liten, då insåg man att det här får man ju ge sig på igen, säger Michael Ljungkvist från Klippan, som var en av utställarna.

Tillsammans med tre andra har han lagt otaliga timmar på fantastivärlden Castonien II som består av över 25 000 byggklossar.

Många tekniska lösningar

Carl Troein från Lund är även han utställare. På sitt bygge, där vi kan se självgående tåg och en stad med mängder av detaljer, har han satsat på många tekniska funktioner.

– Jag har byggt en bil med en inbyggd ljussensor, så när tåget åker förbi detekteras det och tåget kan stanna.

I klippet ser du några av de byggen som visades upp under festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.