Foto: TT/SVT

Yaras mördare får telefonförbud – manipulerade fängelsets samtalslinje

Publicerad

Kriminalvårdens problem med den åttaåriga Karlskronaflickan Yaras mördare fortsätter.

Efter flera varningar, raseriutbrott och placering i isoleringscell förlorar hon nu dessutom sitt tillstånd att använda mobiltelefon i kontakt med en nära släkting.

Detta sedan fängelsets säkerhetssystem avslöjat försök att manipulera samtalslinjen till hennes telefonnummer.

Den 37-åriga kvinnan som sedan 2015 sitter på livstids fängelse för mordet på Yara i Karlskrona förlorade i september förra året sin rätt att använda mobiltelefon i kontakter med sin nära släkting – ett beslut Förvaltningsrätten nu fastställt.

Bakgrunden är att fängelsets så kallade nätdetektering indikerat på flera försök att manipulera linjen – både försök till sammankoppling av samtal och försök till pendling mellan olika samtal.

Men trots att hon redan i maj 2020 fick en varning för det otillåtna agerandet i telefonkontakten visade säkerhetssystemet kort därpå att det gjorts nya försök.

37-åringen själv skriver i sin överklagan att hon inte gjort fel utan att det är fängelsets telefoner som är ”för känsliga”.

Misshandlade personal

Hon menar att de störningar på linjen som registrerats beror på att släktingen antingen ”diskat” eller haft ”högljudda barn” i bakgrunden – inte att samtalet kopplats vidare till en obehörig part.

Yaramördarens tid i fängelse har kantats av problem och av handlingar från Förvaltningsrätten framgår att hon vistas ensam på avdelningen utan kontakt med andra.

Den 5 januari i år tilldelades hon en varning – sedan hon vägrat följa personalens instruktioner om var hon skulle arbeta i fängelset.

37-åringen hade då gjort sig ovän med övriga intagna och uttryckt sig ”otrevligt mot personalen”.

Tidigare har kvinnan misshandlat fängelsepersonal, kastat en stol på en fångvaktare och kallat anställda i Kriminalvården för ”psykopater”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.