Barn- och utbildningsnämndens ordförande Niklas Joelsson (M) avgår efter skandalbilden. Foto: Sölvesborgs kommun/Skärmdump (Facebook)

Ytterligare avhopp efter skandalbilden – Joelsson (M) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att SD-ordföranden Peter Thyrén avgått, väljer nu även ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, moderaten Niklas Joelsson, att avgå. Även han har mött stark kritik efter att ha medverkat på skandalbilden.

Nu väljer även den moderata ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Niklas Joelsson, att avgå. Beskedet ska ha lämnats till nämnden under måndagseftermiddagen. Han blir därmed den andra att avgå efter skandalen, efter fritids- och kulturnämndens ordförande Peter Thyrén (SD).

I ett pressmeddelande skriver Niklas Joelsson bland annat: ”Under helgen har jag betett mig omdömeslöst och respektlöst. Ett sådant beteende ska inte förknippas med Sölvesborgs kommuns barn- och ungdomsverksamhet. Jag tar konsekvenserna av mitt beteende och lämnar därför posten som ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg med omedelbar verkan”.

Moderaternas distriktsordförande, Roger Fredriksson, ser positivt på beskedet.

– Jag har haft två samtal med honom i dag, och han har egentligen själv kommit till beslutet att han inte kan sitta kvar i rollen han har, och jag tycker det är ett bra beslut, säger Roger Fredriksson (M), distriktsordförande för Moderaterna i Blekinge.

En av de som reagerade kraftigast på Niklas Joelssons medverkan är utbildningsministern Anna Ekström (S). Såhär skriver hon på Twitter:

”Är karln med flaskan alltså ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg? Om det finns några vuxna kvar i rummet i Moderaterna så ser ni till att föräldrar och elever, lärare och rektorer i Sölvesborg får politiker de kan ha respekt för!”

I pressmeddelandet skriver Niklas Joelsson att han tar avstånd från all form av kränkande behandling och alla former av sexuella trakasserier, och att han ber om ursäkt för sitt olämpliga beteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet