Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas det kommer hit en ny affär”, säger Catrin Åslund – hör mer om bybornas tankar i klippet. Foto: Sofie Lind/SVT

107 år hade butiken i Malungsfors öppet – nu stängs ytterligare en lanthandel i länet

Uppdaterad
Publicerad

Mataffären i Malungsfors har haft öppet i sedan 1915. Men med flera år av minusresultat har en enig styrelse nu beslutat att lägga ner affären.

Trots flera medlemsmöten inför stängningen har inga nya idéer lagts fram om hur butiken på kort tid ska kunna vända det ekonomiska läget. Skulderna ligger just nu på över 600 000 kronor.

– Det finns igen annan väg att gå, vi har blivit tvungna att fatta det här beslutet. Vi kommer att sälja ut varulagret så snabbt som möjligt, säger ordförande Erik Lenne.

Målet är inte att försätta affären i konkurs, utan istället försöka betala tillbaka så mycket det går till leverantörerna och sen fortsätta driva den obemannade bensinmacken.

Flera affärer har stängt

Mataffären i Malungsfors är den tredje lanthandeln som lägger ner inom loppet av några veckor. För bara två veckor sedan stängdes butiker i Boda och Nyhammar. Vid årsskiftet kommer dessutom butiken i Lumsheden att stängas.

”Kanske bra att sakna en affär”

Karin Lissbol Ek är en av de köptrogna kunderna som minns hur föreningen förr anordnade korvgrillning och tvättade vindrutor för att få turisterna att stanna och handla.

– Det är synd att butiken läggs ner men kanske är det bra att man får sakna butik en stund och inse vad det verkligen betyder att ha en butik i byn – och då köra igång igen på nya sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.