122 får gå från Kvarnsveden

Uppdaterad
Publicerad

122 jobb försvinner på Kvarnsvedens pappersbruk efter nedstängningen av pappersmaskin PM8. Det står klart efter att förhandlingarna mellan Stora Enso och de fackliga organisationerna nu är avslutade.

Det var i februari  2017 som Stora Enso meddelade att att nedstängningen av PM8 skulle resultera i att max 140 personer skulle beröras av uppsägning.När förhandlingarna nu är avslutade innebär neddragningen att något färre  -  122 jobb försvinner från företaget.

LÄS MER:  Stora Enso  stänger maskin vid Kvarnsvedens pappersbruk

Men från fackligt håll är man besvikna över utgången och kritiska mot att företaget frångått reglerna om LAS och istället hävdat att kompetens ska prioriteras:

– Det här innebär att personal med uppåt 30-års erfarenhet fått sluta, säger Anders Pettersson ordförande i  pappersavdelning 50  i Kvarnsveden.

– 7-8 trotjänare har fått gå, något man istället borde ha löst med naturliga avgångar, menar han.

Men företaget menar att allt har skett  i enlighet med LAS och anser inte att man har kringgått turordningen.

– Vi har olika tolkningar av tillämpningen av LAS där vi inte endast tittar på anställningstid utan även beaktar kvalifikationer, säger Carl Norell,presstalesperson på Stora Enso.

Avångspensioner

PM8 stängdes ner i juni i år. Genom överenskommelser om individuella lösningar, bland annat avgångspensioner, har man nu enligt företaget möjliggjort att färre personer än man först aviserade behövt sägas upp.

Ansträngd arbetssituation

Men facket menar att nedragningen är feltänkt och att en större bemanning krävs för att klara arbetssituationen på bruket.

– Det är beklagligt vad som skett, vi har hög sjukfrånvaro och  arbetssituationen är ansträngd, det behövs fler än de som nu blir kvar, konstaterar Anders Pettersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.