Bara i år räknar man med att 150.000 personer tar förarbevis för skoter.

Många tar skoterkörkort – omkring 150.000 förare i landet

Uppdaterad
Publicerad

Snöskotersäsongen har nu inletts och viktigt att känna till är kravet på utbildning. Antalet personer som har förarbevis ökar och totalt i landet finns uppskattningsvis 150.000 licensierade förare.

Att köra snöskoter är för många den yttersta frihetskänslan. Men sedan åtta år krävs det förarbevis för att få köra skoter.

Särskilt förarbevis

Sedan 2009 krävs det särskilda förarbeviset. Undantaget är om man har ett gammalt bil- eller traktorkörkort från före millenieskiftet som automatiskt inkluderar skotern, eller har ett förarbevis för terrängskoter utfärdat från och med 1 januari 2000.

Förarbeviset  ger möjlighet att få köra skoter redan vid 16 års ålder, med övningskörning tre månader innan.

”Får inte bli skador”

Terrängkörningslagen är en viktig del av utbildningen och som många från början är helt okunniga om, säger Snofed, en av flera organisationer som är godkända för att bedriva utbildning.

– Det handlar om var man får åka och hur. Terrängkörningslagen är väldigt skarp, man får nästan inte färdas med skoter någonstans om det inte är gott snödjup. Det får aldrig bli några skador på underliggande mark, förklarar Ejvin Jansson som är kursledare från Snofed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer