Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla kompisar har fått en dick pic” – Alva Nilsson berättar om vad unga kan utsättas för på nätet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

17-åriga Alva Nilsson i Mora: ”Alla tjejkompisar har fått en dickpic”

Uppdaterad
Publicerad

Fler borde anmäla brott och föräldrar måste skaffa sig bättre koll på vad som händer på nätet. Det menar 17-åriga Alva Nilsson i Mora som engagerat sig i frågan om brott på nätet mot unga. För henne och hennes kompisar är det vardag att få ta emot olämpliga bilder.

– Jag har slutat lägga till nya vänner i sociala medier för det är oftast då man har fått till exempel dickpics, säger hon.

Polisen i Mora slog nyligen larm om en ökning av antalet brott på nätet mot unga – en bild som Alva Nilsson känner igen.

– Tyvärr har det här blivit så vanligt att man nästan inte reagerar när någon får en dick pic till exempel. Jag tror inte att folk tänker på att det egentligen är ett brott, säger hon.

Undersökning: Hälften har trakasserats eller ofredats

Alva Nilsson är engagerad i organisationen Plan Internationals ungdomsråd. En stor internationell undersökning från Plan International, där 14 000 tjejer tillfrågats, visar att mer än hälften av dem har blivit trakasserade eller ofredade online.

Alva Nilsson upplever att både hon och hennes kompisar inte reagerar lika mycket längre när de får till exempel bilder på könsorgan – de har blivit för vana. Det tror hon är en av anledningarna till att få av dessa brott anmäls.

– Det är ju upp till oss att göra en förändring, om fler anmäler så blir det en större process än att bara avblockera någon. För då skickar den ju bara vidare till nästa person.

Efterlyser mer föräldradialog

Hon tycker att föräldrarna skulle ha mer dialog med barnen om vad som händer på nätet.

– Jag tror vuxna har väldigt dålig koll, både hur det ser ut på nätet och vad deras egna barn gör. Jag tror inte att en 14-åring som skickat en dickpic berättar det för sin mamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.