Foto: Anders Hansson/SVT

18-åringen frisläppt efter knivdådet på Leksands gymnasium

Publicerad

Den 18-årige man som misstänks för grov misshandel efter knivdådet på Leksands gymnasium tidigare i veckan frisläpptes under torsdagen. Men mannen är fortsatt misstänkt – och inom tre månader planerar åklagaren att väcka åtal.

– Igår hävde jag anhållandet. Han är fortfarande misstänkt på sannolika skäl, men utifrån det som han själv berättar så har risken att han påverkar utredningen minimerats. Därför finns det inga skäl för mig att begära häktning, säger åklagare Ludmila Pronko.

Hon påpekar dock att polisen säkrat bevisning i fallet som hon anser tillräcklig för att kunna väcka åtal.

– Eftersom målsägande är under 18 år så är ärendet extra brådskande. Det finns en tidsfrist på att åtal ska väckas inom tre månader och jag planerar att hålla den fristen, säger Ludmila Pronko.

Fortsatt misstänkt på sannolika skäl

Det var i tisdags som händelsen inträffade då två elever knivskars av en tredje elev på Leksands gymnasium. En av dem blev knivhuggen i ryggen och en knivskuren i handen.

En man i 18-årsåldern greps under tisdagen och var inledningsvis misstänkt både för mordförsök och grov misshandel.

Mannen anhölls sedan under onsdagen på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, en misstanke som alltså kvarstår trots frisläppandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer