Fem saker du bör veta inför coronavaccinet nästa år Foto: Karl Barrsjö

21 900 personer i Dalarna kan vaccineras i januari: ”Vi planerar in i kaklet”

Uppdaterad
Publicerad

Planeringen för coronavacciberingarna i Dalarna pågår för fullt. Vaccinet har fått ett beräknat leveransdatum. Inköp och distribution ska ske baserat på läkemedelsföretagens leveranskapacitet och andelen personer över 70 år i varje region.

För Dalarna innebär det att 21 900 doser kommer att anlända i januari. 19 000 från Pfizer och 2900 från Moderna. Och månaden efteråt kommer 107 800 doser enligt planen.

– Det är delprojekt där alla bitar ska läggas på plats, vi planerar nu in i det berömda ordet ”kaklet” när det kommer vet vi inte än för de är inte godkända. I februari-mars är planen att börja med så kallad massvaccinering, säger vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Coronaviruset i Dalarna

Prioriterade grupper

Leveranserna kommer veckovis och ska inledningsvis ges till  de grupper som prioriterade grupper enligt Folkhälsomyndigheten.

  • Boende på särskilda boenden för äldre elller de som har hemtjänst
  • Vård- och omsorgspersonal som jobbar nära personer som räknas in i ovanstående punkt
  • Nära hushållskontakter till personer med hemtjänst

Det bor cirka 287 000 personer i Dalarna enligt statistik från SCB. Totalt levereras i jan-feb 129 700 doser vaccin och varje person som vaccineras måste ta två sprutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet