Det handlar om 200 doser som kan komma till Dalarna på söndag. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vaccinationen börjar i Dalarna på söndag – Borlänge och Rättvik först ut

Uppdaterad
Publicerad

När Region Dalarna startar vaccineringen mot covid-19, söndagen 27 december, är Borlänge och Rättvik först ut. Den första omgången räcker till 200 personer i länet.

– Vaccinet är efterlängtat, säger Sofia Jarl (C), ordförande i Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det känns bra att vi nu är på gång och att vi kan börja vaccinera på äldreboenden där de mest sköra äldre bor, säger Sofia Jarl (C), ordförande i Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd.

Planen är att den första leveransen med vaccin till Dalarna ska anlända på söndag den 27 december och vaccinationen startar då omgående på äldreboenden, enligt regionen. Leveransen ska räcka till en första dos till 200 personer i länet.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi får nu möjlighet att prova vår logistikkedja inför den omfattande och storskaliga vaccinationen av covid-19. Vi har valt Borlänge som är en större kommun och Rättvik som är en mindre kommun för att få en bred bild av hur logistik, kyltransport och samverkan mellan aktörer fungerar, säger Karin Stikå Mjöberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

Under nästa vecka räknar regionen med ytterligare 1 500 doser.

– Inom de närmsta veckorna bör vi kunna ge alla på särskilda boenden en första dos, säger biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund. 

Kommunerna planerar för start

I Borlänge har man valt att börja vaccinera boende som bor på boendena Nyhöjden och Hällsjöhemmet.

– Vi har i ett första steg valt att börja på Nyhöjden och Hällsjöhemmet men så fort vi får fler doser kommer vi att fortsätta vaccinera på kommunens andra boenden, säger Pernilla Söderlund, chef för sociala sektorn i Borlänge kommun.

I Rättvik är det fortfarande inte bestämt var vaccinationen ska starta på söndag.

– Vi fick beskedet sent igår, så vi håller fortfarande på att planera, tillsammans med vårdcentralen var vaccinationen ska börja någonstans, säger Annelie Granath, verksamhetschef på Socialförvaltningen i Rättviks kommun till SVT Dalarna på onsdagen.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följande grupper prioriteras i första vaccinationsfasen:

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende.

• Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare.

• Hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet