Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnjakten drog iväg med rekordfart och kan komma att vara över efter helgen. OBS: I inslaget förekommer det bilder på en fälld björn Foto: Jessica Hansson

Björnjakten drog iväg med rekordfart – kö till besiktningen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen startade björnjakten och mer än hälften av björnarna fälldes på bara några timmar. På besiktningsstationen vid Lenåsen var det hög fart när SVT Nyheter Dalarna kom på besök.

– Det har varit kö till besiktningen ett bra tag, säger Arne Söderberg som är fältansvarig för viltenheten på länsstyrelsen i Dalarna.

Intresset för att jaga björn är högt i år och björnjakten i Dalarna drog iväg med rekordfart. På besiktningsstationen vid Lenåsen stod det ett flertal jägare och väntade på att få sin björn inspekterad.

– De första personerna kom in runt klockan 06 och sedan dess har det varit full rulle. Förra året så var det inte alls lika många jägare som kom samtidigt men i år så är det personer som får vänta med att få sin björn besiktigad för det har lite blivit kö, säger Arne Söderberg.

Alla björnar som kommer till besiktningsstationen vägs, mäts och provtas. På var tredje björn görs en liten mer noggrannare undersökning där kön, magsäck och ändtarm undersökts.

– Det är viktigt att besiktiga björnen för att få en bättre bild på hur den faktiskt mår och det gör att man lättare kan hitta om det är något som inte står rätt till.

Hur är stämningen bland jägarna?

– Det är väldigt positivt och många sätter sig gärna här utanför och fikar medan de väntar på att få sin björn besiktigad.

Vid 20-tiden på söndagen hade 44 av totalt 48 björnar fällts.

Jaktområde 1 – Norra Dalarna: 4 björnar återstår (varav alla ligger inom område 1a)

Jaktområde 2 – Östra Dalarna: 0 björnar återstår, jakten är avlyst

Jaktområde 3 – Västra Dalarna: 0 björnar återstår, jakten är avlyst

Jaktområde 4 – Södra Dalarna: 0 björnar återstår, jakten är avlyst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet