Länsstyrelsen vill minska stammen ned till förvaltningsmålet inom en femårsperiod. Foto: ADAM IHSE / TT

Större björnjakt i år – 85 björnar får skjutas i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att 85 björnar får skjutas i höstens licensjakt på björn. Det är en kraftig ökning jämfört med ifjol då bara 48 björnar fick skjutas.

Dalarnas viltförvaltningsmål anger att det ska finnas 240-280 björnar i länet, men inventeringen av björnspillning i fjol visade på 353 unika björnar.

Enligt vetenskapliga populationsberäkningar uppskattas det faktiska antalet björnar i Dalarna vara cirka 440 individer.

Björnar i Dalarna

– Björn orsakar årligen skador på tamdjur och gröda, och en större björnstam ökar sannolikt risken för skador när det finns fler björnar som kan orsaka skada, säger Lina Leksell, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

Nya regler

Några nya regler har tillkommit till höstens licensjakt, bland annat är honkvoten borttagen, hundar får släppas vid åtel för att spåra björnen och skjutna björnar ska inrapporteras snabbare än tidigare år.

Björnjakten startar den 21 augusti 2023 och varar som längst till och med den 15 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet följer du med och ser när länsstyrelsen och Jägareförbundet samlade in bajs vid förra årets björninventering Foto: Niko Ago/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet