Elva föreningar deltog vid manifestationen som hölls på onsdagskvällen i Falun. Syftet var att protestera mot hur den rådande rovdjurspolitiken efterlevs. Foto: Hannes Forssell/SVT

Manifestation i Falun mot rovdjurspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Elva föreningar deltog vid en manifestation som hölls på onsdagskvällen i Falun. Syftet var att protestera mot hur den rådande rovdjurspolitiken efterlevs.

– Politiken och besluten är inte fel, men man arbetar inte efter de beslut som tagits, säger Lotta Zetterlund från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, en av de organisationer som deltar vid manifestationen.

Enligt beslutet från 2013 ska målet för rovdjurspolitiken bland annat vara att ”varg, björn, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus”.

Samtidigt ska tamdjurshållning ”inte påtagligt försvåras” och hänsyn ska tas till de som bor och arbetar i rovdjurstäta områden.

Indirekta problem vid attacker

Formuleringen kring tamdjurshållningen är något Lotta Zetterlund inte tycker uppfylls i dagsläget. Att tamdjur dödas av rovdjur är något hon kan acceptera. De indirekta problem som kan uppstå vid en rovdjursattack är värre menar hon.

– Kor får missfall på grund av rädsla och djuren kan få skador när de forcerar stängsel för att fly.

”Viktigt att vi gör det här tillsammans”

När det gäller varg så tycker hon att koncentrationen är för stor i mellersta landet.

– Vi måste komma ner på en nivå som är lämplig och inte ha alla vargar i samma område, och ta bort de individer som börjar jaga tamdjur, säger Lotta Zetterlund.

Runt 200-300 personer samlades vid manifestationen, där företrädare för de elva föreningarna höll tal.

– Det känns viktigt att vi gör det här tillsammans, även om vi har olika ingångar så är målet detsamma – att uppmana till efterlevnad av de beslut som tagits, säger Lotta Zetterlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer