Hör Peter Andersson, ordförande i Idre sameby berätta mer om belöningen i klippet ovan. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

30 000 kronor för tips som avslöjar tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

Tre skjutna renar påträffades i närheten av Särna i tisdags. Nu utlyser Idre sameby en belöning på 30 000 kronor för tips som leder till att någon eller några kan bli dömda för brottet.

Det är i samarbete med Ruvthen sijte, en samby i Härjedalen, som Idre sameby bestämt sig för att göra ett försök med tipspengar för att få bukt med problemet, vilket Sameradion och SVT Sápmi var först att rapportera om.

– Vi har hittat platsen där man dumpat skinnen, hornen och resterna av tre vajor. Framförallt är det ju lidandet för de kalvar som blir kvar, som inte har sin moder längre, säger Peter Andersson, ordförande i Idre sameby.

Idre sameby

Hur går det för dem?

– De får svårt att klara sig nu. Så förutom att det är ett allvarligt brott så är det ur ett djurperspektiv så är det helt oacceptabelt att hålla på med sådana här saker.

Idre sameby har polisanmält brottet som rubriceras som stöld.

Hör mer om belöningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre sameby

Mer i ämnet