Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tänker Länsstyrelsen Dalarna om att eventuellt stänga vissa fjällstugor – se mer i videon. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Stugor i dalafjällen kan stängas under renkalvningen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Dalarna ser det som mycket troligt att vissa övernattningsstugor i norra Dalarna kan få begränsade öppettider eller stängas helt. Något som välkomnas av Idre sameby.

Under maj och juni får renarna som tillhör Idre sameby sina kalvar och är som mest känsliga för störningar. De befinner sig då i ett fjällområde där Länsstyrelsen i Dalarna har flera övernattningsstugor, de flesta vid sjön Hävlingen.

– Turisterna behöver ju inte vara där den perioden. De kan ju komma dit senare på året, säger Peter Andersson ordförande i Idre sameby.

Vill ha liknande begränsningar som Jämtlandsfjällen

Nyligen beslutade Svenska Turistföreningen att göra stora nedskärningar på fjällstationer och stugor i Jämtlandsfjällen, efter krav från de renskötande samerna där.

Nu kräver samerna i Dalarna att turismen, på samma sätt som i Jämtlandsfjällen, begränsas under den känsliga tiden på året så att renarna får vara i fred.

– Vi måste lyssna på det här och därefter ändra på det som går att justera, säger Jemt Anna Eriksson, enhetschef på Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.