Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig minskning av service i de jämtländska fjällen väntar när STF förnyar sitt arrendeavtal för den statiliga mark där fjällstugorna ligger. Hör Maria Ros Hjelm om förändringarna som rör STF:s framtid i Jämtlandsfjällen. Till höger Blåhammarens fjällstation. Foto: SVT & STF

Stora förändringar för fjällstationerna i Jämtlands län när STF drar ner

Uppdaterad
Publicerad

Ett ny överenskommelse har förhandlats fram för de av STF:s fjällstugor och stationer som finns på statligt renbetesfjäll i Jämtlands län. Elva anläggningar berörs.

Samtliga anläggningar kommer att få kortare öppettider och fjällstugan Gåsen stängs. Det kommer också att bli färre restauranger i väglöst land.

När besöksantalet i Jämtlandsfjällen har ökat, har situationen för rennäringen blivit svårare. När en enskild rör sig i fjällen omfattas personen av allemansrätten, men mycket av Svenska turistföreningens verksamhet i fjällen bedrivs på statligt renbetesfjäll.

Det omfattar tre av STF:s fjällstationer Helags, Sylarna och Blåhammaren samt åtta av organisationens fjällstugor.

Marken där STF bedriver denna verksamhet arrenderas. Länsstyrelsen i Jämtlands län sade upp dessa arrendeavtal med hänvisning till situationen för renskötseln. Nu har avtalet förhandlats om och det blir förändringar i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Kortare säsonger

Från och med årsskiftet ska det nya arrendeavtalet börja gälla, i som i korthet kommer att innebära följande för besökare i fjällen.

Kortare säsonger – de fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och Härjedalen som ligger i områden utan farbar väg kommer vintertid att stänga i samband med att skoterförbudet träder i kraft i slutet av april  och öppnar sommartid först den 1 juli. Det gäller Sylarna, Blåhammaren, Helags, Vålåstugan, Stensdalen, Anaris, Lunndörren och Fältjägaren.

Undantaget STF Sylarna Fjällstation som kommer att öppna den 15 juli. Det ska minska störningar för rennäringen under till exempel kalvningsperioden.

Färre bäddar – restauranger stängs

Gåsens fjällstuga stängs. På Blåhammarens fjällstation stängs restaurangen och antalet bäddar halveras. Butiken med enklare matvaror och självhushållsköket kommer vara kvar.

 STF Sylarna Fjällstation minskas antalet bäddar med 25 procent och senast 2028 stänger restaurangen. Även restaurangen i Helags stängs senast 2028. Självhushåll och butik kommer finnas kvar i Sylarna och Helags.

Angående STF Rogen fjällstuga och fjällstugan Skedbro återkommer STF med en ansökan senare under hösten.

Renbetesfjäll är statlig mark som avsatts för rennäringens bedrivande. 

Den samiska rätten att använda områden för renskötsel, jakt och fiske är byggd på urminnes hävd. 

Fjällen är även ett samiskt kulturlandskap.

Här gäller allemansrätten men samtidigt får nyttjandet av den inte medföra skada eller olägenhet för renskötseln.  

Källor: Naturvårdsverket / Sametinget 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.