Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Marie-Annie Eklund om synen på lärarbehörighet på Krylbo Skola, och hur de jobbar för att öka kvaliteten. Foto: Anton Ånell/SVT

30 procent behöriga lärare – ändå godkänns Krylbo skola

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har lägst andel behöriga lärare i hela Sverige. Krylbo skola har en av de lägsta andelarna behöriga lärare i länet – ändå är det den enda skolan som godkänns när Skolinspektionen granskat rekryteringen av behöriga lärare på fyra dalaskolor.

Totalt 30 skolor i hela landet granskades, varav 4 dalaskolor. Förutom Krylbo skola omfattades också Boda skola i Rättvik, Tjärnaskolan i Borlänge och Olympicaskolan i Vansbro kommun.

Samtliga har högre andel behöriga lärare än Krylbo skola, men fick ändå hemläxa av Skolinspektionen i form av uppföljande åtgärder som måste vidtas. Hos Krylbo skola identifierade Skolinspektionen inte några utvecklingsområden.

I Skolinspektionens granskningsbeslut står det bland annat att skolan och huvudmannen Avesta kommun arbetar kontinuerligt och aktivt med att kartlägga och analysera behovet av behöriga lärare. Skolinspektionen menar även att lärare på skolan regelbundet uppmuntras att delta i utbildningar för att öka sin behörighet.

Knappt en tredjedel behöriga – enligt Sveriges Lärare

Enligt siffror från fackförbundet Sveriges Lärare är 30 procent av lärarna på Krylbo skola behöriga – sjunde lägst av 152 skolor i Dalarna. Skolans rektor Marie-Anne Eklund menar dock att den siffran inte fångar hela verkligheten.

– Jag respekterar statistiken men jag tycker att siffran blir lite svartvit, säger hon.

Jobbar mot full behörighet

Marie-Anne Eklund hänvisar till att skolan bland annat har lärare som jobbar samtidigt som de studerar för att få sin lärarexamen via Högskolan Dalarnas arbetsintegrerade lärarutbildning. Samtidigt är flera lärare på skolan behöriga, men inte i alla ämnen de undervisar i. Då räknas de inte heller som helt behöriga i statistiken.

– Målet är full behörighet med tiden. Jag är inte nöjd utan jobbar för att mina lärare ska bli fullt behöriga, säger Marie-Anne Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.